Quartz mı mekanik saatler mi daha çok bozuluyor?


Vostok Amphibia

Evvela bir saat neden bozulur onu bilmek gerek. Saatler genellikle temelde kötü kullanımdan, özensizlik ve dikkatsizlikten dolayı yani insan hatası nedeniyle bozulurlar, diğer nedenlerin başında ise malzeme kalitesi, su, aşırı sıcak-soğuk hava, nem ve basınç gibi çevresel etkenler gelir.

Sonlara saklamadan sadede gelip ne demek istediğimi baştan söylemek isterim: Mekanik saatler, quartz saatlere nazaran daha çok bozulur, ama pilli saatler kadar çabuk bozulmazlar, çoğunlukla mekanik bir saatin 2 arıza çıkardığı süre aralığında çöpe atılan quartz saat sayısı daha çoktur. Çünkü mekanik saatler insanlar gibi çok parçadan meydana gelmiştir ve yine insanlar gibi hastalanırlar, ancak ömürleri bir insan ömründen daha uzundur. Quartz yani pil ile çalışan saatlere gelince (kaliteli kasaya sahip quartz saatler bir yana) hayat süresi ve kalitesi mekanik bir saatin yanına bile yaklaşamaz çünkü mekanik bir saat 10 yaşına basmış bir çocuk gibi olduğu vakitlerde pilli bir saat en iyi ihtimalle artık ömrünün sonlarına gelmiştir, çünkü pilli saatler arasında özellikle ucuz modellerde 10 yılı deviren saat sayısı çok azdır ve malzeme kalitesi açısından düşük olduğundan yıpranma oranı çok daha yüksektir.

Gönlüm mekanik saatlerde olsa da lise yıllarından beri bir Casio Databank denilen saatlere zaafım vardı, lise biteli 20 yıl kadar oldu, ben bu yıllar arasında 4 adet Casio eskittim, oysa şimdi kolumda neredeyse 40 yaşını devirecek (sapma konusunda takıntılı arkadaşlarıma bilgi: günlük sapması 10 saniye bile değil) ve doğduğum yıl üretilmiş olan mekanik bir saat var ve çok az tamir gördü (onlar da kozmetik tamirlerdi).

Mekanik bir saat ile kendi geleneğinizi ve kendi kişisel tarihinizi oluşturmak varken, ortalama 5 sene sonra çöpe atacağınız bir saate para vermek bence iyi bir tercih değil. Quartz saatlerin iyi olduğu noktalar var, mesela günlük sapmaları azdır yani ileri-geri gitme konusundaki hassasiyeti yüksektir. Fakat derinlikli bir ürün değildir, içini görmek bile istemezsiniz, çünkü görülecek bir şey yoktur, bu nedenle arka kapakları kasa kapısı gibi sımsıkı kapalıdır, ömürleri de yine tekrarlamak isterim son derece kısadır ve çevresel şartlara mekanik saatlerden daha az dayanıklıdır.

Başlıktaki soruya dönersek quartz bir saat bozulduğu vakit tamiri ile uğraşılmaya genellikle değmiyor ve çöpe atılıyor. Oysa mekanik saatler daha pahalı olmalarına karşın çok daha sağlam, uzun ömürlü ve kötü gün dostudur, sizinle birlikte yaşlanırlar, sizinle birlikte büyürler. Üzerlerindeki her çizik, sizin veya saatin önceki sahiplerinin kişisel anı defteri gibidir. Pilli saatlerin ise genellikle önceki sahipleri olmaz.

49 yorum:

  1. ancak su alma konusu haricinde quartz saatler çevresel şartlara ve şoklara mekanik saatlerden daha dayanıklı

    su alma konusunda ise dayanıksızdır pilli saatler,eğer makineye su değerse bir daha çalışmayacaktır,ayrıca camda oluşan buhar zamanla makine parçaları,çarkları mekanilere oranla kalitesiz metalden yapıldığı için paslanacak ve çalışmaz olacaktır,oysa içi tamamen su dolmuş bir mekanik saat hemen içi açılıp makinesi sökülüp kurutulmak ve yıkanıp temizlenmek şartıyla bir zarar görmeyecektir

    şok konusunda quartz saatler daha iyi,en azından ayarı bozulmaz(bulova accutron gibi fork levere sahip saat hariç), o yüzden yer kazmak,odun kırmak,çivi çakmak,piknik,spor vs gibi zamanlarda takmak üzere 1 tane pilli saat bulundurmakta yarar var :)

    YanıtlaSil
  2. şoklara dayanıklı mekanik saatler mevcut, bunlar özellikle sporcuların tercih ettiği saatlerdir, her spor dalı için dayanıklı ve özelliklikli saatler var: mesela golf için üretilen saatler iyi bir örnektir.

    su ise tabii quartz saatlerin en büyük düşmanı, fakat aşırı sıcak veya aşırı soğuk gibi ekstrem koşullara pilli saatlerin çoğu mekanikler kadar dirençli değil diye biliyorum.

    şu durumda pilli saatlerin zamana ve çevre koşullarına bunca dayanıksızlığına rağmen en önemli yanları hassas olmaları, ileri gitme veya geri kalma konusunda mekaniklerden daha iyi performans göstermeleri, bunun dışında bence kayda değer bir özellikleri yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam şimdi bende düşük kaliteli bi mekanik saat var ben bunu vakumlu poşete koyup 40 yıl sonra kullanmaya çalışsam hiç bir bakimolmayacak o arada saat çalışır mı? Aklimdaki en buyuk soru isareti bu biri beni aydinlatsin lutfen

      Sil
  3. evet Mehmet ağabey haklısınız ,şoklara çok dirençli saatler de varmış(bahsettiğiniz saatler hangileri?)(ki bu makinelerin sıradan eta lar olduğunu zannetmem ama yine de iyice araştırıp öyle karar vermek lazım).Alan ağabey genel olarak; saati kolundayken bir insan evladının ulaşabileceği en yüksek kuvvetlerin oluşturacağı şoklara dayanabilecek sistemlerden bahsetmişti ama bu saatleri çok sevsemde alamam ,anca tiger woods alır ya da rafael nadal'a sponsorluk,reklam için verildiğini gördüm

    işte burada çok sevdiğim Japon markalarına kızıyorum,teknoloji ilerlediği için maliyetler inanılmaz derecede düştüğü halde bırakın bahsettiğimiz şokları kaldırabilcek sisteme sahip daha iyi makine üretip ucuza satmayı eski kaliteyi eski fiyata üretmekten-satmaktan bile vazgeçiyorlar(60-70 li yıllarda sıradan seiko5 liste fiyatı 70 dolar civarı,bugün ise akıllara zarar,250 dolar gibi,ebay deki seiko5lerle kıyaslamayın oradaki fiyatlar gri market fiyatı 70-80 dolar)

    bu yüzden yüksek geliri olmayan benim gibi kişilerin taş-odun kırmak,ağır spor,askerlik gibi zorlu ortamlar için zorunlu alternatifi oluyor pilli saatler(sırf bu koşullar için üretilen dijital modelleri bilirsiniz,yazmıştım ama reklam olmasın diye sildim),nitekim bu ortamlar için sıradan mekanik saat kullanmaktan vazgeçmeme bunu birebir tecrübe edip şok koruması olduğu halde saatinin direği kırılmış kişilerden duyduklarım neden oldu(ha bu şartları kaldıracak bir mekanik saat varsa değil çin zimbabve yapımı bile olsa alırım ve varsa böyle sağlam ve ucuz saat almayı çok isterim,bu konuda bir bilginiz varmı),ancak normal ve hafif zorlu koşullarda mekanik saat kulanmaktan vazgeçmem:)

    YanıtlaSil
  4. ben mekanik saatlerden ne kastettiğinizi anlayamadım. kurmalı kol saatlerğini mi kastediyorsunuz acaba?

    YanıtlaSil
  5. Pilli olmayan saatlerden söz ediyorum.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Mehmet Bey kolunuzdaki 40 yıllık otomatik saatin markasını merak ettim

    YanıtlaSil
  7. quartz saatte 10 yıl ömür mü ?

    neredeyse bütün kaliteli ( ingilizce tabiriyle high - end ) quartz saatler hala yaşıyorlar ve yaşamaya devam edecekler .

    kaldı ki quartz saatler atılır demeniz yanlış . bi quartz saatin tamiri mekanik saat kadar mümkündür.

    ne arızalandı ? kapasitör mü? değiştirilir , orta çark mı ? değişrilir . benim seiko m 35 yaşında ne tamir gördü ne başka bir şey.

    Quartz saat miti bazı şirketlerin bence ortaya attığı bir söylentiden başka bir şey değil .

    söylentiye göre quartz saatlerde belli bir yaştan sonra quartz kristali çatlar 20 yılı tamamlayınca biter gibi...
    bunlar bence doğru değil , ( dijital ekranlı modeller hariç , çünkü likit kristal ekran ömrünün sınırlı olduğu gerçektir, o yüzden onları hariç tutuyorum )

    sonuçta hiçkimse 1000 TL lik kaliteli bir quartz saati atmaz , yoksa 10 TL lik 20 TL lik bir saat tabiki çok kaliteli olmaz

    YanıtlaSil
  8. 1000 lirayı kaliteli bir pilli saate vermek yerine o parayı mekanik bir saate vermeyi tercih ederim. 'Uzun ömür' bahsine girersek mekanik bir saat pilli bir saatin yanında neredeyse ölümsüz mertebesinde durur.

    Aslında mesele şu: Pilli bir saatin içinde büyük bir boşluk vardır, orada dans eden, yardımlaşan parçalar yoktur, soğuk bağlantılar vardır sadece.

    Bu biraz da bildiğimiz kitap ile elektronik kitabın karşılaştırılması gibi.

    Bildiğimiz kitabın bize, elektrik kitabın ise pile ihtiyacı var.

    YanıtlaSil
  9. yorumunuz için teşekkür ederim .

    bu tabiki bir tercih meselesidir . ancak sürekli kullanımda mekanik saatin yay ömrünün metalurijik olarak maksimum 20 yıl olduğunu da biliyorsunuzdur ( arzu ederseniz kaynak verebilirim )
    ben saat işine ilk girdiğimde mekanik saatlerle ilgilenmekteydim .ancak günlük sapmaların bazen hayati olayları aksatabildiğini gördüm. mekanik saatlerin her ne kadar mükemmel ruhu da olsada , kabul edelim ki ( çok acı ) quartz saatlere mahkumlar .

    elbette bende mekanik saatlere aşığım . fakat quartz saatlerin kötü bir şey olmadığını kabul etmek gerekir diye düşünmekteyim .

    müsadenizle bu konuya girmek istiyorum . öncelikle quartz saatlerle ilgili bir nolu kötü izlenim onlarda işçilik olmadığı , fabrikada robotlar tarafından yapıldığı yönündedir . kısmen bazı tarafları doğrudur ancak kaliteli mekanizmalar ( bu mekanizmalara örnek olarak bretling , omega , seiko versem ) daima el işçiliği görür . ikincisi ise quartz saatlerdeki taş yanılgısıdır . bunun sebebi quartzda taş olmadığıdır .taş daha ziyade mekanik saatlerde düşünülsede üst klasmanlarda taş sayısı 30 a kadar çıkabilir . başta ben de quartz saatlere soğuk bakıyordum . fakat quartz saatlerin yaptıkları dünyayı değiştirmiş olduğunu göz ardı etmemek gerek .ucuz olanları için tekrar konuşacak olursak pek çok insanı saat sahibi yapmış olması bile alkışlancak bir olaydır.

    Watchuseek sitesinde konuştuğum bir Kanadalı bana quartz sayesinde Kanada gibi ekonomik durumu pek iyi olan bir ülkede bile pek çok insanın saat sahibi olduğunu söylemişti.

    ömür konusuna gelirsek şu an kaliteli quartzların ömrünü kimse tam olarak bilemiyor , bir tek şunu biliyorum o da bu ömrün en az 50 yıl olduğudur.( buda Amerikan şirketlerince kanıtlanmıştır ). ( kaynak arzu ederseniz veririm ).saatin ömrü açıkçası ( konuştuğum tüm ustalar aynı fikirdeler ) yedek parçaya bağlıdır . Örneğin eğer bu gün ETA 2824 yedek parça sıkıntısı olsa bu mekanizmayı kullanan bütün saatler de gelecek sıkıntısı olur . aynı şekilde mekanikte nasıl belirli modeller var ise quartzda da belirli mekanizmalar var . aklınızdaki soruyu biliyorum : quartz mekanizmalar çok sık model değiştiriyorlar ( örneğin x kişisi omega speedmaster x 33 aldı , 20 yıl sonra bozuldu bu adam yada kadın , ne yapacak ? ) büyük markaların çok farklı modelleri dışında (speedmaster x 33 örneğinde olduğu gibi ) neredeyse bütün mekanizmaların yedek parça bulunması mümkündür( en az 20 sene ) ( speedmaster x 33 örneğimize dönersek büyük şirketler bu tarz saatler için yedek parçaları depolarında saklamakta olduklarını bilmekteyim )

    peki 50 yıl 100 yıl sonra derseniz ? dijital ekranlar hariç analog modellerde parça bulunamadğı takdirde mekanizmayı tamir etmek için kullanılan dişliler ve diğer hareketli ekipmanlar tıpkı bir mekanik saatte olduğu gibi yeniden hazırlanabilir , hatta saat fabrikada revize edilebilinir . En kritik olan soru ise hemen cevaplıyım elektronik ekipman tekrardan gerekirse hazırlanabilir , zaten quartz da 80 li yıllardan beri mekanizmalar çok bir değişim göstermedi( zaten böyle bir şeye gerek yok )bunları yapmak mümkündür.

    tüm bunların da ötesinde kaliteli bir quartzı tamir etmek en karmaşık mekanik saatin ötesinde bir olaydır . sebebi ise elektronik ekipmana çok dikkat edilmelidir , aksi halde iş daha da güçleşebilir .

    elbette mekanik saat romantizmi çok farklı bambaşka bir duygu , bu kitap örneğinde anlattığınız gibi kendisine has bir havası var.
    tıpkı kağıt kokusu gibi . ancak quartz artık yerini buldu kendini kanıtladı , insanlığa tarih boyunca bütün saatlerden daha fazla ve daha dakik hizmet etti. ben onların kendilerini kanıtladıklarına inanıyorum .

    .

    dakik günler dilerim

    YanıtlaSil
  10. @mülayim,

    Bir yanıt yazmak istemiyordum aslında, kendimce konuyu bitirmiştim. Fakat son yazdıklarınızı ara sıra okuyorum ve bazı konularda haklı olduğunuzu bazı konularda ise söylenecek sözlerimin bitmediğini düşünüp tekrar yazmak istedim, çünkü sizin gibi düşünmüyorum. Haklı olduğunuz konu kaliteli quartz saatler hakkında söyledikleriniz. Elbette üst sınıf saatler öyle hemen çöpe atılacak şekilde üretilmiyorlar. Ömürleri de uzun olabilir (yine de senelerce beklemek gerekecek, teoriler bazen pratikte mümkün olmuyor).

    Ama yeryüzündeki quartz saatlerin çoğu (%99'u desem abartmış olmam) kalitesiz ve dünyadaki çöp dağlarının içindeki plastik atıkların bir kısmını quartz saatlerin parçaları oluşturuyor.

    Quartz saatlerin mekanik saatlerden daha dakik olduğunu hep söylenir, çünkü gerçek. Evet gerçek bu lakin gerçeğin böyle olması mekanik saatlerin değerini ve önemini hiç azaltmıyor.

    Hayati önem taşıyan işlerde quartz kullanılsın, hiç itirazım yok, geriye kalan bütün zamanlar için mekanik saat yeterlidir. :)

    Size karşı sunacağım daha önce söylediklerimden başka iki önemli nokta daha var.

    1. Yaratıcılık

    Bugün mekanik saat dünyası hiç olmadığı kadar canlı. Sanatçılar, fizikçiler ve zanaatkârlar hep birlikte yeni modeller üretiyorlar. Son 10 yılda üretilen mekanizmalardaki yaratıcılık ve devrimci gelişmeler quartz saatlerde pek görülmüyor.

    2. Çevre kirliliği

    Quartz üretiminde plastik malzemelerin yoğun kullanımı (daha önce söylediğim gibi kaliteli quartzlar çok az) hem sağlığımız için iyi değil hem de çabuk bozuldukları için tamir edilmeye gerek görülmeyen quartzlar çevreyi kirlettiği için ayrıca doğaya da zarar veriyor.

    YanıtlaSil
  11. Quartz saatin omrunun az olacaginin bir kaniti da pil konusudur. Ilk pilli saatler genel anlamda 60'li yillarda uretilmistir. Bu saatlere gunumuzde pil bulmak hemen hemen imkansiz hale gelmistir, bunun nedeni teknoloji ilerledikce pil standartlari degismektedir. 60'larda uretilen ilk pilli saatler icin gunumuzde boylesine zorluklarla karsilasiliyorsa 20 yil sonra bu saatleri calismaz bir sekilde ancak koleksiyonlarda gormek mumkun olacaktir. Halbuki 17. 18. yy'dan kalma mekanik saatler gunumuzde halen kullanilabilir durumdadir. Yine yedek parcalara gelince 60'larda uretilen pilli quartz saatlerin hemen hepsi artik yedek parca eksikliginden tamir edilememektedir. Mesela tum fransada bu saatlerin cok az birkac modelini halen tamir eden sadece bir kisi vardir.
    Mekanik bir saati torununuz da kullanir ama quartz bir saati eger oglunuz da kullanabilirse sanslisiniz demektir.
    Mekanik saat mikromekanigi ve muhendisligini ilgilendirdigi icin bu tur saatiniz yuzlerce yil boyunca tamir edilebilir olacaktir.
    Spiral ise sadece saat teknolojisinde kullanilmadigi icin yine hareketli ve belli duzen icinde calismasi gereken aletlere ihtiyac oldukca hep imal edilecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum. Saat değil ama pil bulamadığım için kullanamadığım fotoğraf makinem (Babadan yadigar) var mesela!

      Sil
  12. merhabalar . ilginiz ve saygınız için tekrar teşekkür ederim .

    öncelikle şunu söyleyeyim quartz saatlerde de en az mekanik saatlerdeki kadar yaratıcılık vardır . elbette son zamanlardaki mekanik saatlerin yaratıcılıkları da hayli fazladır . fakat bunların ne kadarı insanlığa faydalıdır ? yani bu gün ( lütfen yazdıklarımı yanlış manada anlamayınız ) mesela yerçekiminden etkilenmeyen tourbillion yada türbilyon saat . çok güzel , gerçekten mükemmel işçilik var . bir sürü özellik var tamam . işte takvim , ayın konumu vs , ancak ben artık böyle şeylere gerek olmadığını düşünüyorum . en kalitesiz quartz saat zamanı 10 kat daha iyi gösteriyor . kaldı ki artık süper cep telefonları , tablet pc ler kullanıyoruz . artık bu tarz şeyler çok öyle aman aman teknolojik bir yenilik olarak gelmiyor bana .( tabi bunlar benim düşüncem )

    kaldı ki bu tip türbilyon saatlerde 500 ün üstünde parça var , öyle değil mi ? peki bu parçaların üretimi için gereken toplam enerji kaybına ne demeli ? sadece haraketli balans sisteminin üretilmesi için gereken toplam tüketilen kaynak ile 10 000 adet basit quartz saat üretebilirsiniz .

    pillerin geri dönüşümü artık mümkün . tabiki ki çevre kirliliğine neden oluyorlar. ben bunu kabul ediyorum . fakat sizlere şunu da sormak istiyorum : çevreyi saatlerden belkide milyon kez daha fazla kirleten şeyler yok mu ? bunlar ne olacak ? sadece bir zembereğin üretilmesi için bile onlarca kilowatt elektrik kullanılmıyor mu ?

    mekanik saatlere dönersek ,size anlatmak istediğimi şöyle anlatayım ? bu gün kaç kişi kollu hesap makinası kullanıyor ? kaç kişi haberleşmek için kısa dalga telsiz kullanıyor ? kaç kişi daktilo kullanıyor ?bakıyoruz bunlarda mekanik ...teorik olarak ömürleri sonsuz , öyle değil mi ?

    kusura bakmayın ancak bana göre bazı şeyler artık geçmişte kaldı . mesela buharlı tren . çok hoş , tarihsel ben çok severim . fakat bu gün böyle bir şeye gerek var mıdır ? yada buharlı otomobile ?

    mekanik saatlerin son zamanlarda yükselmesi markalar sayesinde olmuştur . markalar devamlı reklamla 2000 li yıllarda yeniden otomatik saatleri piyasaya sürmüşlerdir . şunu lütfen yanlış anlamayın : teknoloji hiç bir zaman geriye gitmemiştir . fakat markalar mekanikle daha iyi kar elde etmesi ve özellikle mekanik saatlerle servis ile geri dönüşümleri sağlayabilmesi markalara para olarak daha tatlı gelmektedir . (oysa quartz saatler bakıma ihtiyaç duymazlar )

    şu kadarını şöylemem lazım :ömrümde 20 ye yakın mekanik saat söktüm , bunların yanında 100 e yakın da quartz saat söktüm ve taktım , sonuç olarak mekanik gerçekten hoş başarılı bir şey . ben asla değersiz demiyorum , fakat quartz ile mekanik arasında işçilik olarak çok astronomik bir fark görmedim göremedim .George Daniels Watchmaking kitabını da okudum gene de ikna olmadım .

    ayrıca artık quartzda çevre dostu teknolojiler var . dahası çoğu quartz saat geri dönüştürülebilir materyalden üretiliyor .

    eğer bu gün quartz saatler 4 000 dolar , 5 000 dolar olsa mekanik saatler 50 - 60 dolar olsa durum ne olurdu ? gene acaba saat severler mekanik saat der miydi ? nitekim 70 ' li yıllarda quartz saatler 5 000 dolar seviyesindeyken durum zaten böyle değil miydi ? bu sefer de quartz saatler prestij sembolüne dönüşmemiş miydi ? ben mekanik saatin ruhu hikayesinden çok prestij yönüyle alıcıları etkiledğini düşünüyorum . kaldı ki bu kadar uzun ömrüne rağmen 4 -5 sene sonra nerdeyse pek çoğunun satılması internet sitelerinde el değiştirmesi bana çok garip geliyor .

    çevre kirliliğle ilgili son olarak ; bütün çöp arıtma tesislerinde metal parçalar ve piller bir şekilde ayrı olarak toplanıyor diye biliyorum . piller ise artık çoğu kişinin bilinçlenmesiyle çok küçük dahi olsalar , toplanmakta ve geri dönşüme yavaş yavaş kazanılmaya başlanıldığını görüyorum .

    YanıtlaSil
  13. sayın watcher 17. 18. yüzyıldan kalma saatlerden bahsetmiş . bunlar çok az sayıda olan saatlerdir . parmakla gösterilcek kadar az sayıdadır. fabrikalar ve atölyeler antika değerleri için onlara yardımcı olmakta ve hayatta tutmaya çalışmaktadır .

    gerçek hayatta ise durum hiç anlatıldığı gibi değildir . çoğu forumda 100 yaşında cep saatleri gösterilir , hala çalıştığından bahsedilir . bu saatlerin arızalanması durumunda ise rahatlıkla onarılabilineceğinden bahsedilir. şunu çok açık söyleyeyim artık bu saatlerin onarımı aynı saatden başka bulunup ondan alınan parçanın diğerine takılmasıyla gerçekleşir yada sizin onu fabrikasına göndermeniz lazımdır . genelde çoğunun fabrikası kapanmıştır yada hala aktifse revizyon için sizden oldukça yüksek ücretler taleb edilir .bu da kişisel bir tercihdir . zaten bunlarda günde 5 ila 10 dk bir zaman sapması vardır ( benim gördüklerimin hepsi bu durumdaydılar ). yani birer süs eşyasından farksızdır. en ufak hava değişimlerinde günde yarım saate kadar sapmalar olur . bir gün quartzla başa baş gidip sonraki gün 20 dk saparlar .( bunların kullanımının hepsi kişilerin kendi tercihidir . ben asla hiçkimseye bu olmalı şu olmalı demiyorum asla söylediklerim yanlış anlaşılmasın )(manevi değerlerse öznel bir kavramdır )

    quartz a geri dönersek bazı ilk dönem mekanizmaların pili bulunmayabilir ( eğer sayın watcher bulamağınız pil varsa yardımcı olabirim ), sonuçta o dönemlerde quartz saatler emekleme aşamasındaydı . bu pillerin muadillerin bulunması maalesef biraz araştırma gerektiriyor . şunu da ekliyim ilk dönemlerdeki yada başka zamanlardaki bazı quartz saatler onarılmaya izin vermeyebilir . sonuçta her şey illa onarılcak diye benim fanatik bir iddiam da yok . fakat gerekli özellikleri sağlayan ve üzerinde vida bulunan saatlerin % 90 ının da onarılabileceğini söylebilirim . eğer elektronik ekipman hiç bir şekilde bulamıyor iseniz o zaman muadil kullanırsınız . kabul etmeliyim ki bu çok az denenmiş ve zor verim alınan çılgın bir yöntemdir .

    örneğin step motor 3 miliamper 1.5 voltla çalışıyor . atıyorum x4z mekanizması . servis manuelinde yazan değerlerde başka bir elektronik devre buldunuz . eğer boy, ebat olarak da uyuşuyorsa , onu step motora güç vermek için kullanabirsiniz . yani quartz da çare tükenmez . ancak dediğim gibi mekanizmalara ve lehim atmaya hakim olmanız lazım , ekipman lazım ( mesela stero mikroskop müdaheleyi çok kolaylaştırır ) . elbette bu da çoğu kişiye zor geliyor , diyorlar ki makinayı değiştirelim , muadil koyalım . bu da quartz ın insanların kafasında atılan bir şey olduğu imajını doğuryor .

    aslında hepsi bi yana ; şunu ustam çok söylerdi : en iyi saat taktığında mutlu olduğun saat derdi.

    saygılar , dakik günler .

    YanıtlaSil
  14. merhabalar ben sadece yorum yazan sayin mulayim ve mehmet beye cani yurekten tesekkurlerimi sunmak istiyorum. Gercekten cok akici, seviyeli vede bilgilendirici yorumlar olmus.Yorumlarinizi Sonuna kadar buyuk bir hevesle okudum ;ayni zamanda bilgi sahibide oldum.hepinize tekrar tesekkur eder; saygilar sunarim

    YanıtlaSil
  15. @ salih kaldirim, ilginize teşekkür ederim.

    Fakat daha sayın mülayim ile konuşmamız bitmedi.

    Bu tartışma hep aklımda. Yazacak geniş bir zaman arıyorum.

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar saat kolleksiyoneriyim dijital hariç her türlü saate ilgim vardır, bende daha eskilerden quartz saatlere yaklaşım olarak soğuk teknolojik makineler olarak bakıyordum ömürlerininde uzun olmayacağını düşünüyordum. 35 senelik citizen gördüm hala tıkır tıkır ayaktaydı, çok harika dizaynda nice makineler gördüm kadranları kasaları çok sanatsaldı ip incecik kasalar pırıl pırıl işlemeli kadranlar... çok eski bir isviçre ronda makinenin su aldığını oksitlenmiş olduğunu tespit ettim benzine yatırdım kuruttum pil taktım çalışmayan mekanizma tıkır tıkır çalışmaya başladı, quartz saat kolleksiyoneri bir çok insanla tanıştım... elbetteki beş lira on liraya satılan çin yapımı saatler günü gelince atılmaya mahkumdur, miyota, ronda, eta, seiko mekanizmalar yılları devirebilecek mekanizmalardır tarih bunu kanıtladı. biz insanlar her zaman pahalı olana zor ulaşılana övgüler yağdırırız yıllar önce seiko quartz makineyi çıkarttığında neredeyse bir saat bir daire değerindeymiş. O zaman insanlar bu saate ulaşmaya çalıştıkları övgüler yağdırdıkları araştırılırsa ortadır. Mesela mekanik olarak şu an en ucuz yılların efsanesi seiko 5 saatler var 7s26-36 21- 23 taş mekanizmasıyla rolexe bile değişmeyeceğim bir saat ama çoğu mekanik hayranı kişiler ucuz oluşundan bu saate bile burun kıvırıyor buna bizzat şahit oldum. Ben şunu ifade etmek istiyorum günümüzde quartz saatlerin mekanik saatlerden ucuz oluşu onların kötü ruhsuz ömürsüz bozulunca atılabilecek kolleksiyon ve de antika değeri olmayan saatler olmadığıdır. tüm saat severlere saygılarımla...

    YanıtlaSil
  17. @mülayim, @tufan erdem,

    Pilli saatler bilgisayarlara benziyor sanki.
    Evet işimizi görüyorlar neticede, fakat onlara bağlanamıyoruz.

    Mekanik saatler ise zamanı gösteren bir resim yahut heykel gibiler.
    Mekanik saatleri seyretmek bile büyük bir zevk.
    Ayrıca duygusal bağlar kurabiliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Mehmet bey size kısmen hak veriyorum. Ama ben mekanik saatlerimi Quartz saatlere göre ayarlıyorum. Yeri geliyor kolleksiyonumdan ince yaprak kuş gibi hafiflikte, deri kayışlı bir quartz çıkartıp zevkle koluma taktığım günler oluyor, kaba saba hele metal kordonlu quartzları sevmiyorum, dijitallere oldum olası soğuğum. Elbette hiç bir quartz, bana as1130 kalibrenin verdiği hazzı yaşatamaz, ama gereksiz ayrıntılarla dolu neredeyse 150 gr demir döküm yığını şu çin replika mekanikleriyle, kullanım yönüyle olsun, zevk yönüyle olsun iyi bir quartzı asla değişmem. kabul etsekte etmesekte eski quartzlar çoğu kolleksiyonerlerde yerlerini aldılar bile, ben yıllanmış bir quartzla, yıllanmış bir mekaniği şuna benzetiyorum, birisini kulaklarımızın aşına olduğu canlı müzik okuyan eski bir sanatçıya, diğerini lambalı radyoya, canlı şarkı söyleyen yıllanmış mekanik, lambalı radyoda yıllanmış quartz, elbette eski bir sanatçıdan canlı şarkı dinlemek, lambalı radyo dinlemekten daha iyidir.

      Sil
  18. Saygınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim ,

    Adresimi kaybettim ve vaktim çok az ancak ilerde daha detaylı şeyler yazmak istiyorum .

    Maalesef bu konu öznel bir konu , benimde UT 6235 le çalışan saatim var , hakikaten tabiri caizse bir sanat eseri ; her yeri , her datayı özel : ancak benim burda demek istediğim Quartz saatin kötü bir şey olarak lanse edilmesi beni rahatsız ediyor .

    Kaldı ki görme özürlü saatinden tutun spor kronografından , bilgisayarlı ölçüm cihazlarına kadar her şey quartz sistemiyle çalışıyor.

    Ben sizi anlıyorum , siz olaya duygusal , duygularınızla yaklaşıyorsunuz , ben ise insanlığa yönelik hizmetiyle yaklaşıyorum . Ancak daha önce söylediklerimi tekrar söyleyecek olusam bu konu öznel bir kavram ; mesela ben quartz saati kendimle daha özdeşleşmiş buluyordur , başkası başka bir şekilde .

    Benim istediğim Quartzın hakettiği yeri bulması , mekanikle binlerce TL ye sahip olunamayacak şeyler quartz ve elektronik sistemlerle yapılmış , başarılmış .Kalkıp şimdi bu iyi değildir demek bana göre haksızlık .

    Basit bir örnekle durumu izah edeyim : görme özürlü birisi çok zengin olmadıkça minute repeater - dakika tekrarlayıcısı alamaz . Braille kabartma bir saat çok iyi bir seçenek fakat saati direkt söyleyen bir sistem : '' konuşan saat '' en iyisi değil midir ? zaten dakika tekrarlayıcısı ( tamam işte horolojinin doruk noktası - en ilerisi - en komplikesi ) tek tek saymak ve sayarken çınlamaları kaçırmamak esasına dayandığı için uğraştırıcı bir makina .Çıkar ve fiyat oranları birbiriyle örtüşmüyor . Zaten başta söyledim fiyatı nerdeyse bir ev fiyatında !? Ancak kişi kişisel zevki için yada bu iş için alıyordur , ben ona hiç bir şey söyleyem zaten söyleme de :sonuçta para o kişinin , herkes parasını istediği yere , yerde harcamak da özgür.

    Anlatmak istediklerimi toparlıyacak olursam son dönemlerde özellikle taşınabilir elektronik cihazların artışı, insanları farklı arayışlara itti .İnsanlar geçmişteki tabiri caizse ''organikliği ''arar oldular . Bunun sonucunda son 10 yılda ''mekanik saat duygusal bir obje haline dönüştü '' imajı doğdu . Böyle olunca da Quartz saatlerin eski popularitesi azaldı ama hala hem çoğu kişi ( ben dahil ) saat olarak quartz saat tercih ediyor (tüm saatlerin %80'i ) hem de ekonomik olarak yapılamayacak alanlarda faaliyetlerini koruyor. Zaten sadece şu ana kadar yaptıkları bile onun ne kadar başarılı olduğunu ispatıdır .

    Bana bu yazıda gösterdiğiniz sabır için teşekkür ederim , çalışmalarınızın devamını dilerim.

    İyi günler .

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar şimdi şöyle bir yanılgı var quartz ucuza maloluyor mekanik pahalıya ya da quartzı bilgisayarlar yapıyor, mekanik el işciliğine dayanıyor... Aslında bu bütün saat severler arasında bir yanılgıdır, isviçre genelde 1 koyup 100 kazanmak ister geçmişte 50 dolara alınan bir bulova markası neden bugün 500 dolar hiç düşündünüz mü? bir saatin ne kadar değerli olduğunu yada ne kadar çok emek harcandığını iki büyük japon firmasının fiyat listelerini inceleyerek anlayabilirsiniz. seikonun genelde fiyat listelerine bakıldığında takvim vede saatten ibaret bir quartzın seikonun her hangi bir mekaniğinden daha pahalı olduğunu görürsünüz evet grand seikolar pahalıdır kaldıki grand seikoların quartz yada yarı quartz (şarzlı) saatleride vardır, credorlar ise bir servet niteliğinde olup özel istek üzerine üretilirler, fakat bu saatlerin mekanizma taş sayısı fazla olup,özel bir üretimden geçerler, fiyatına göre kadranlarında pırlanta hatta elmas bile kullanılır,kasaları altındır veya platindir yani fiyatları abartı değildir. Şuda var çinde 5 dolara kurmalı veya otomatik mekanizmalı saatler bile vardır evet işcilik ne kadar ucuz olursa olsun 5 dolara hiç bir çinli firma günlerce uğraşıp mekanik bir mekanizma üretmez, demek ki az enerjili kolay bir üretimdir bu, miyota ile eş değer bir eta veya ronda quartz mekanizma en az on kat daha pahalıdır, çoğu swiss made yazan saatin mekanizmasına bakıldığında içinden miyota 8200 otomatik çıkar, bu gün çoğu isviçre mekanik saatlerinin mekanizmasını çinde yaptırır üzerine kendi ibarelerini bastırır maliyetinden kat kat fiyatlara satarlar. Vacheron, rolex, omega, zenith gibi saatlerinin el işciliğine dayandığını lanse eden firmalar ise seikonun yada citizenin sağlamlık ucuzluk kalitesine asla erişmez bu iki firmanın bu gün hala tıkır tıkır işleyen saatleriyle tarih bunu kanıtlamıştır. bugün hiç bir zemberek el işciliğiyle sarılmaz, çarklar el torna tezgahlarıyla yapılmaz, bu çark, vida, taş, çatal her neyse loop ve cımbızla saatçinin tekini tezgaha oturtup tek tek mekanizma toplanmaz,bir mekanizmayı yapmak çok enerji kaybına çok zaman kaybına yol açmaz, hepsi seri üretime dayanır, hem bu şekilde neden yapılsın ki? bilgisayarlar daha hassas mekanizmalar ortaya çıkarır. Sonuç olarak quartza talep olduğundan quartz ucuzdur bu birazda ülkemizde ithalatçı firmaların arz talep doğrultusunda mekanik saat ithalatına eğilmemelerinden kaynaklanır. Evet bazılarına göre buna bende dahil mekanik saat quartza göre daha iyidir daha heyecan vericidir, onun sesini dinlemek, hergün aynı saatte kurmak ileri geri kaçan dakikaları saniyeleri arasıra ayar koluyla düzeltmek, bunlar güzel şeylerdir. Şuda var quartzda yerine göre bana güzeldir, koluma oturuyorsa kasası inceyse hafif bir saatse, kadranına bakınca hoşuma gidiyorsa... Ama bana asla bir mekaniğin keyfini yaşatamaz. Bu tamamen zevk ve tercih meselesidir.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba. Saygılı seviyeli doğruyu aramak için yapılan bu tartışmayı takdir ediyorum. Quartz saat nedir diye araştırırken okuduğum bu yazı birbirini kırmadan iletişim kurabilen insanlar olduğunu gösterdi bana. Saate gelince hâlâ kararsızım ama muhtemelen seiko solar quartz alacağım. Verdiğiniz bilgiler ve emekler için çok teşekkürler. İyi günler.

    YanıtlaSil
  21. Bir saat ustasına bu konuyu sordum. Ne düşündüğünü merak ettim. Çekmecesinden yaklaşık 40 yıllık pilli bir Omega saat çıkardı. Sanki dün alınmış gibiydi. Sizce çöpe atılacak gibi mi duruyor dedi? Gülümsedik karşılıklı. Tabii ki mekanik saatler çok farklıdır. Ama pilli saat değersizdir, uzun ömürlü değildir, bozulur çöpe atılır vs. bunların asla doğruluk payı yoktur. Zevk ve tercih meselesidir dedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözünü ettiğiniz saat üst düzey bir markanın ürünü. Bu tür saatler zaten çok iyi oluyor. Quartz saatler değersiz değil, yukarıda bu konuyu uzun uzun tartıştık. Ancak üst düzey bir quartz saate o kadar para vermek yerine orta düzey bir mekanik saat almayı tercih ederim.

      Sil
  22. Mekanik saat her zaman efsanedir, sanat eseridir, öyle de olacak bana göre. Pil çıktı mertlik bozuldu.

    YanıtlaSil
  23. Seviyeli bir tartışma olmuş 2014 e sıçramış bende kendimce yaklaşayım
    Elektronik olsun mekanik olsun eşya ile kurulan bağ tamamen kişiseldir. Eski commodore 64 oyun makinesi aklımdan hiç çıkmaz. Saatte bundan farklı değil duygusal bağ mekaniğe yada pil özelliğine değil yaşanmışlığa bakar haliyle kişiseldir bunu dile getiren arkadaşlara katılıyorum
    Amma bir gerçek var ki saat denilince insanın aklına mekanik çarklar gelir bu nedenle bende üst kalitede pilli saat alacağıma mekanik orta segment bir saati tercih ederim
    Saat artık bir ihtiyaç değil bir aksesuar bunu da unutmamak gerekir Maksat zamanı hassas ölçmek değil saat takmaktır

    YanıtlaSil
  24. Ee madem bu kadar bilgili insan bir arada bnde 600 tl lik seiko solar chronograph ile asian eta movement iceren yaklasik 1300 liralik bir replika arasinda kararsiz kaldim.rolex veya tag heuer. Sizce hangisi daha kaliteli ve uzun omurlu olur. Verdigim fiyata deger.

    YanıtlaSil
  25. Replika almak büyük hatadır. Sahte bir saat ile mutlu olunmaz.

    Seiko'dan şaşmayın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki A. Lange & Söhne gibi markaların tasarımlarını çok seviyorsak ne yapacağız? Tasarımını sevdiğim saatler arasında benim bütçeme uygun neredeyse yok. Geçen sene HISLON'un ucuz bir modelini almıştım 350 liraya. Bir süredir replika bakıyorum. Zaten blogunuzu da bu aramalar sonucunda buldum. Görüşlerinizi bekliyorum.

      Sil
    2. A. Lange & Söhne en tepede yer alan markalardan biri. Çok parası olduğu halde bu markayı bilmeyen insanlar bile var. Dolayısıyla böyle bir saate sahip olmak için para bile yetmiyor biraz kültür, olgunluk ve zevk gerektiriyor. Peki diyelim ki para dışındaki her şey var ama bu saati alamıyoruz. Öyleyse "sahtesini alalım" deyip işin içinden çıkmalı mıyız?

      Bence burada küçük bir hata var. Bakış akışı olgunlaşmamış. Çünkü saatler otomobillere çok benzer. Diyelim ki bir Rolls Royce istiyoruz ancak alamıyoruz. Ne yapalım? Bir kaportacı ile anlaşıp uğraşlar sonucu Rolls Royce görünümlü bir Doğan SLX mi alalım?

      Hadi böyle bir şey yaptık diyelim mutlu mu olacağız? Bence böyle bir şey yaparak mutlu olmak imkansız, kimse bilmese bile siz biliyorsunuz ki kolunuzdaki saat sahte!

      Sil
  26. Merhabalar! Tüm arkadaşlara saygılar.

    1000 TL'lik Quartz saatden 10 -20 TL arası ETA malina çıkma olasılığı çık yüksek. Tissot Quartz ve mekanikler iyi saatin başlangıcı kabul edilir. İyi saat dediğim 3. sınıf iyi. Mekaniklerde Standart - Eleborate - Top ve Chrometer diye 4 sınıfa ayrılır. Ayni makinanın 4 seviyede kalitesi mevcuttur yani. Tissot'da kullanılan bir ETA makine Omega ve o segmentte kullanılan bir saatte daha kaliteli aynı makina kullanılır. Tabii bu arada Tissot'un da Chorometer üst mekaniği mevcuttur. ETA 805.112 quartz makine Tissot'un 1000TL civarındaki quartz safir camlı modelinde vardır ve en alt seviye plastik makinedir. 10 sene iyi bakılırsa gider, zaten makinada 10 dolar civarıdır. Aynı fiyatta başka modelinde bulunan (quartz) ETA F06.111 makina gayet kaliteli ve taşlı bir quartz makinadır hatta pit bitmeye yakın 3 ya da 5 (emin değilim) sn. bir atarak pilin bittiğini gösterir ve 15 -20 sene bile temiz bakılırsa - bakım yapılırsa gider. Tabii daha kaliteli quartz ETA ve Japonların Grand Seiko quartz larıda çok kalitelidir. Mercedes'in 200E modeli ile BMW 850il karşılaştırmamak lazım, mesela ETA'nın 10 TL quartz makinası ile 300 dolarlık ETA 2892-a2 karşılaştırmak yanlış olur. Sonuç olarak mekanik kaliteli saatler her zaman en iyisidir. Quartzların da hakkını yememek lazım (ust segment). En cok biline makina MİYATO 2035 modelidir, yaklaşık 4-5 TL fiyatı vardır tabii saatçiler el emeği ile makina takığ değiştirmek ve karlarını koyunca 40-50 olur. Bu fiyatlar toptan fiyattır yanlış anlaşılmasın. Bu arada hiç sapmayan mekanik saat yoktur (atom saati çok çok az ama hariç) 3 boyutlu tourbillion saatler bile 2-3 sn. sapar, sıcaklık - soğukluk - yukseklık - alcaklık saatin sapmasında cok etkilidir. Tabii yağını azalığ bakımının gelmesi ve kullanılan yağın kaliteside geri -ileri sapmasını etkiler. 2-3 mekanik saatiniz var ise ve 2 gunde bir değiştirip kullanıyorsanız ,geri ileri kalmasını pek fark etmessiniz. Sayın ustalarım - büyüklerim ,yanlış yazdığım birşey var ise düzeltini, eksiğimi ve yanlışımı öğrenmek isterim.Saygılar BÜLENT MURAT GÜVENÇ (facebook)

    YanıtlaSil
  27. Replika (ilmitasyon) saat almak saat sanatına ve emeğine yapılan en büyük saygısızlıktır. Ucuzdan 2-3 model alana kadar iyiden 1 adet olsun tam olsun, uzun ömürlü olsun.

    YanıtlaSil
  28. tebrikler tebrikler bütün yorumlar doyurucuydu teşekkürler.:) belki bana kızacaksınız ama replika saat cok alıyorum ,ancak miyoto makinalardan daha uzun ömürlü olsun diye etaya gecmek istediğimde miyotoları eta dıye sattıklarını gördüm,bu ayrımı nasıl yapabılırız acaba ,şimdiden cok teşekkür ederim :) saygılarımla

    YanıtlaSil
  29. Bu seviyeli tartışma için teşekkürler demek ki tartışmanın üslubu güzel olunca faydasıza çok oluyormuş. Gerçekten iki saat hakkı'nda da ( quartz ve mekanik ) çok ayrıntılı bilgi edinmiş olduk

    YanıtlaSil
  30. Saatin ruhu olmalı,bu ancak mekanik saatte var. Digerleri degerini hep kaybeden birer atik sadece

    YanıtlaSil
  31. Şimdi mekaniğe param yetmiyor yada istediğim spor mekanik saatler hep pahalı , 1000-1500 civarı Seiko Quartz almayı düşünüyorum, hatamı yapmış olucam yani ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saat sevgisinde hata yoktur. Her saat türünün ayrı bir yeri var. Çok da takılmayalım derim.

      Sil
    2. Seviyoruz Mehmet Bey, Bloğunuzda halihazırda düşüncelerimi buluyorum ve bunun yanında teknik bilgiler ve hikaye tadında yazılar ise daha da farklı düşünmeme sebebiyet veriyor. Bir yerden başlamak lazım 4-5 saatim oldu şimdiye kadar ilerletmeyi de düşünüyorum bundan sonra, ilgimi ve bilgimi yükseltmek istiyorum. Saygılar teşekkürler.

      Sil
  32. 1987 de rahmetli babamın hac dan getirdiği citizen otomatik saatin daha kapağı açılmadı ve tıkır tıkır çalışıyor.

    YanıtlaSil
  33. Hepsinin yeri ayrı ama horoloji ve sanatsal yaklaşım açısından mekanik otomatik saatler bir adım öndedir, Seiko şirketinin daha iki hafta önce basın açıklamasında Sarb serisini durduracağını söylediği anda Seiko’nun harika ötesi olduğunu düşündüğüm 6r15 movement kullandığı sarb033 modeli olmak üzere iki modeli daha amazon ve benzeri sitelerde fiyat artışı gördü, almayı planlayan herkes panik alım yaptı ben de dahil:) bu arada bu modeli kesinlikle tavsiye ederim sapphire glass 38mm dial, neyse bunu niye anlattım? Sebebi şu; Seiko bir şey yaptı, satışları harika giden üç modeli durdurma kararı almasıyla ne düşünüyr olmalıydı? Tabiki de fiyatı artırma stratejisi.. Başarılı oldu da! Ama bu durum sadece mekanik saatler için geçerli yani demek istediğim şu, mekanik otomatik saatler hele bir de kendini kanıtlamış movement a sahipse iyi bir şaraptan farkı yoktur,
    Sayfanızı ekşi sözlükte dolanırken tesadüfen daha bugün gördüm, çok başarılı bir tartıştma bir fikir alışverişi olmuş, abd den hepinize ve tüm saat severlere selamlar.

    YanıtlaSil
  34. Hepsinin yeri ayrı ama horoloji ve sanatsal yaklaşım açısından mekanik otomatik saatler bir adım öndedir, Seiko şirketinin daha iki hafta önce basın açıklamasında Sarb serisini durduracağını söylediği anda Seiko’nun harika ötesi olduğunu düşündüğüm 6r15 movement kullandığı sarb033 modeli olmak üzere iki modeli daha amazon ve benzeri sitelerde fiyat artışı gördü, almayı planlayan herkes panik alım yaptı ben de dahil:) bu arada bu modeli kesinlikle tavsiye ederim sapphire glass 38mm dial, neyse bunu niye anlattım? Sebebi şu; Seiko bir şey yaptı, satışları harika giden üç modeli durdurma kararı almasıyla ne düşünüyr olmalıydı? Tabiki de fiyatı artırma stratejisi.. Başarılı oldu da! Ama bu durum sadece mekanik saatler için geçerli yani demek istediğim şu, mekanik otomatik saatler hele bir de kendini kanıtlamış movement a sahipse iyi bir şaraptan farkı yoktur,
    Sayfanızı ekşi sözlükte dolanırken tesadüfen daha bugün gördüm, çok başarılı bir tartıştma bir fikir alışverişi olmuş, abd den hepinize ve tüm saat severlere selamlar.

    YanıtlaSil
  35. Çok seviyeli, açık ve bilgilendirici bir tartışma olmuş. Her ikiliyi de tebrik ederim. Benim sorum sanayi ile ilgili. Hocam bu 40-50 yıllık saatler üretildiğinde malzeme kalitesi ne idi? Malzemeyi üreten, çarkları kesen, şekillendiren makinelerin kalitesi ne idi? Özetle; şuan da 100 liralık bir saatin parçalarını üreten makine mi daha iyi? Yoksa o zamanların en iyi saatlerini üreten makine mi daha iyi ? O zamanlarda üretilen saatlerdeki sağlamlığı 50-60 yıl geçmesine rağmen neden yakalayamıyoruz?

    YanıtlaSil
  36. Bende öncelerde otomatik mekanik saatlerin quartz saatlerden daha iyi ve daha kaliteli olduğunu düşündürüyordum, ancak saatin kalitesi sadece çalışma şeklinden sonuç çıkarmaz, mekanik olsun veya quartz olsun farketmez, önce saatin üretim yeri ve fiyatı çok önem taşıyor. Şimdi gelelim mekanik mi yoksa quartz mı? Ben her iki mekanizmayı kullanmış birisi olarak quartzı tavsiye ederim, neden? Çünkü bir kol saati mekanik olursa bozulma riski bir o kadar daha yüksek olur, duruş pozisyonuydu bilmem neydi sapma değerleri çok değişiyor, ve saati davamlı her 2-3 günde bir ayarlamak zorunda kalıyorsunuz, ancak bu bir süre sonra can sıkıcı olmaya başlıyor, yere düşebilir ve bozulabilir mekanik saat o yüzden boşuna quartz saat üretilmedi, sonra bakım zamanıydı revizyon işlemiydi sökmesiydi toplamasıydı yağlamasıydı bu mekanizmayı yoran bir işlemdir ve asla aynı performansı bulamazsınız, ama quartz kol saati öyle mi? Hayır bakımı yok yere düştü mü al koluna tak bozulmas sapma yapmaz eh neymiş 2-3 yılda bir pil değiştirecekmişiz eh artık olacak o kadar ama bazıları diyor ki, mekanik saat aldım arka kapağı açılmasın çizilmesin diye, ya tamam da onunda bakım zamanı gelince arka kapağı açılmayacakmı? İlla ki 5-6 yıl sonra bakıma vermek zorundasınız. Uzun lafın kısası quartz alın keyfinize bakın inanın quartz saat mekani saatten çok daha dayanıklı. Mekanik saati çok dikkatli kullanırsanız sizi üzmez, ama bir hata oldumu sizi hemen yarı yolda bırakır, yani demem o ki mekanikin ıvırıydı zıvırıydı bakımıydı falanıydı hem masraflı hem bir süre sonra bıkmaya başlarsınız, çünkü bizzat ben yaşadım bu olayı. Quartz saat aldım rahatım.

    YanıtlaSil
  37. mekanik saat mi kurmalı saat mi yoksa hem mekanik hem otomatik olan saat mi tavsiye edersiniz? sizin blogta saatin mekanizması ile ilgili tüm yazıları okudum. saatin mümkün olabildiği kadar uzun olmasını isterim. neden? yazılarınızdan çok etkilendim ve benim için saat sadece zamanı gösteren bir aygıt değil. benim anı defterim adeta. bu saat benden sonrakilere de kalsın ve atıyorum 200 yıl sonra da durmuş bile olsa o günün teknolojisi ile yeniden hareket edebilsin. böyle uzun ömürlü ve pil ihtiyacı olmayan saat istiyorum artık. ne tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
  38. Bende kalitesiz Çin'den gelme bi mekanik saat var ben bunu vakumlu poşete koyup hiç bakım yapmayıp elimi sürmeden 40 yıl sonra çıkarıp kullanmaya devam edebilir miyim?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...