Başlangıç Olarak Hangi Saati Almalı?



Daha önce de yazmıştım fakat blog okurlarından yine mektuplar gelmeye devam edince konuyu etraflıca bir kez daha yazayım dedim.

Pilli saatlerden mekanik saatlere geçmek isteyenler, mekanik saatlerin fiyatlarının çok pahalı olduğundan şikayet ediyor ve uygun seçenekleri öğrenmek istiyorlar.

Başlangıç olarak Seiko'nun 5 serisini öneriyorum. Bu seri belki de saatçilik tarihinin en çalışkan, en sade makinelerinden birini taşıyan bir seridir. Bu saatten sonra diğer mekanik saatlere başka bir gözle bakılıyor. değer vermeyi öğreniyor insan. Sonuçta Seiko 5 modelleri mekanik saatler içinde ulaşılabilek bir güzelliği taşımaları nedeniyle önemlidir.

Seiko 5 modeline adını veren 5 temel özellik vardır:

1. Otomatik (Automatic)
2. Su geçirmezlik (Water resistant)
3. Şoklara dayanıklı (Shock resistant)
4. Gün (Day)
6. Tarih (Date)

Bu saatin önce karanlık tarafını yazayım. Pilli saatlerden mekanik saatlere geçen üstelik saatinin saniyesi saniyesine dakik olmasını çok önemseyenler bu saate biraz bozulacaklardır. Çünkü bu saatin en büyük kusurlarından biri günde +/- 10 saniyeden +/- 30 saniyeye kadar sapma gösterebilmesidir. Fakat bence bu durum çok önemsenmemeli. Zaten bir süre saati gözlemleyip kullanımdan sonra daha mekanizma deyim uygunsa tam anlamıyla oturması beklenir ve sapma oranı kendiliğinden daha aşağılara iner. Belli bir süre sonra saati tecrübeli ve güvenilir bir ustaya göstermek ve saati ayarlamasını istemek hassasiyet sorunlarını büyük ölçüde çözer, dert etmeye değmez bence.

Seiko 5'lerin mekanizmasında plastik de kullanılmaktadır, fakat bu parçalar uzun yıllar çalışmaya göre üretilmiştir yani sağlamdırlar. Ayrıca Seiko 5'lerin parçaları hemen bütün saat tamircilerinde bulunur, tamiri ve bakımı kolaydır.

Bir başka konu da temelde otomatik saatlerin elle kurulabilmesidir, fakat ne yazık ki bu saatin mekanizması buna müsaade etmiyor.

En çok satılan ve fiyatı uygun olan (100-200 Tl) Seiko 5 modelleri 38mm ile günümüzde popüler olan saatlere göre küçük sayılırlar, fakat dalgıç ve spor serilerindeki Seiko 5'ler 44mm'ye varan çaplarıyla (fiyatları 250-500 Tl arasında değişir) kimine göre büyük sayılsalar da günümüz saat modasına uygundur (ben 38mm olanları tercih ederim).

Gelelim Seiko 5'lerin aydınlık yüzüne.

Her yaştan insana hitap eden bir seri olması önemli bence. 9 Yaşındaki oğlum da ben de seviyoruz bu saatleri. Oğlum geceleri saatin kadranını net bir şekilde görebildiği için mutlu, saatin mekanizmasını da izleyebiliyor, saatin kaç olduğunu kolaylıkla söyleyebiliyor.

Ben de saatin sade yapısını, hafif ve dayanıklı oluşunu beğeniyorum.

Daha önce forumda yazdıklarımı kısaltarak buraya da alayım:

Mekanik saatlerin ayrı bir havası vardır, canlıdır onlar adeta. Sadece saatin kendisi ile değil arkasındaki felsefe de işin içine girer çünkü. Mekanik saat bir kültürdür, salt mekanizmaya da indirgenenez. Tarih, felsefe ve bilimin el ele verdiği sanat eserleridir bunlar.

Rotorun dönüşü, kadrandaki sayılar, saniye iğnesinin pıtır pıtır ilerleyişi en pahalı saatlerde de temelde aynıdır zaten.



--> Seiko saatinizin üretildiği tarihi bulmak için: Seiko Watch Production Date Calculator

--> Güvenilir Seiko satıcıları için:

Chronograph.com
Roachman.com
Skywatches
21jewels.com
Pokemonyu (eBay)
Premierwold (eBay)
Time Paradise (eBay)
Capital Mall (eBay)
Seiko5ers
Watches88

Ayrıca lütfen bakınız:

* The Cheapest High End watch


* Seiko 7s Serisi ve Miyota (Citizen) 82 Serisi hakkında bir inceleme.

* Seiko 5 Review

* Seiko 5 Automatic Watch - The Watch of High Value

* Seiko 5 military - what model to choose?

* Seiko 5 Flieger

* Divers

Sahte Seiko saat nasıl anlaşılır?

* How to spot a fake Seiko watch (revised) 

9 yorum:

  1. SEİKO 5'TE SAATİN KURULMASI İÇİN ROTORUN TAM 1 TUR ATMASI GEREKİYOR MU ACABA..

    YanıtlaSil
  2. Rotor döner durur ve saat kendiliğinden çalışır. Saati ayarlayıp sonra kolunuzda taşımalısınız, tek yapılması gereken bu. Bir süre sonra ikinci bir ayar gerekir. Eğer saat çıkarılmazsa bir daha ayarlamaya bile gerek yok. Dakikalara, saniyelere çok takıntılı insanlar durmaksızın saatlerini ayarlar, onlar böyle mutlu oluyor. Kanımca dakiklik gerektiren bir işiniz yoksa bırakın saati kendi haline...

    YanıtlaSil
  3. Tam olarak sizdeki military modelinin bayanlar için olanı yok galiba. Sizce erkek modelini rahat kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette siz de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Boyutları itibarıyla büyük bir saat değil.

      Ki çok daha büyük erkek saatleri kullanan kadınlar tanıyorum.

      Sil
  4. Seiko 5 serisi otomatikler ile Seiko automatic serileri arasında nasıl bir fark vardır. Hangisi tercih edilmeli yoksa zevkimize mi kalmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seiko 5 serisi genelde daha ekonomik seridir. safir cam, ar kaplama vb bulunmaz. diğer seiko modellerini genelde işçilik ve malzeme bakımından üstündür.

      Sil
  5. Baume & mercier onerdiginiz bir marka midir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok çok iyi ve 1830'lara uzanan bir tarihe sahip kaliteli bir markadır. Belki biraz gölgede kalmış denebilir. Giriş seviyesinde Sellita ve ETA mekanizma vardır. Ancak son yıllarda özellikle kendi üretimleri Baumatic mekanizma ile müthiş bir ivme yakaladılar.

      Sil
  6. 3 tane seiko 5 saatim var. Birisi 38 diğer ikisi 42 mm. Öğrencilerime saat önerirken hep söylüyorum. Paranın satın alabileceği fiyatına göre en uygun ve kaliteli saat seiko 5 diye. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Umarım sitenizin bir yedeği vardır. Neticede blogspot sitesi bugün var, yarın kapanmayacağının bir garantisi yok. Kendi adınıza bir hosting ve web alanına taşımayı fazlasıyla hak ediyor bu site.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...