Laurent Ferrier Genève Galet Classic Tourbillon Double Spiral
Kimi saatler böyledir. Sade bir görünüşün altında büyük bir emeği gizler ve sadece bilmek isteyene ancak kendini gösterir.
Seiko 5'in arka tarafını çevirip de şaşıran birini görmüştüm, öylesine hayretle izlemesi beni de çok sevindirmişti, ki aslında bilenlerin yüzünde hemen bir tebessüm hasıl olmuştur zannediyorum, çünkü Seiko 5 mekanik saat dünyasının en alt basamaklarından birinde durur. Lakin işte öyle hayretle açılan gözleri düşündüğümüzde, pil gerektirmeyen, insanın kendisinden gücünü alan otomatik bir saatle tanışan ve neşeyle dönüp duran bir rotorla hayatında ilk kez karşılaşan bir insanın şaşırmaması da mümkün değildir zaten, bence bu şaşkınlığa hak vermek ve sadece tebessüm gerekli.
Ben de Laurent Ferrier Genève Galet Classic Tourbillon Double Spiral isimli uzunca bir saatin fotoğrafına bile hayretle bakıyorum, gerçeğini görmedim. Daha önce canlı canlı gördüğüm IWC'nin tourbillon'lu bir saati vardı, ona bakmak büyük keyifti, bir hipnoz anıydı! Kaldı ki mekanik araçları sevenler için tourbillon düzeneği büyü ile eşanlamlıdır! Milimetrelerle ölçülen bir alana el emeğiyle bir sürü parça yerleştirmek ve bunların bir uyumla, matematik ve fizik kurallarına uygun bir düzenle/dengeyle çalışmasını sağlamak az iş değildir, ciddi bir çalışma gerektirir.
Daha geçen gün aynı zamanda bir saat meraklısı olan çok sevdiğim bir köşe yazarı ile (Kadri Gürsel) tourbillon saatleri konuştuk -ki bu konu çok bereketli bir konudur. Kadri Bey'e de söyledim "Tourbillon gerçekten yararlı mı?" diye bir soru hep sorulur, hep merak edilir. Daha önce de McGonigle biraderlerin ürettikleri bir saat vesilesiyle aynı konuya değinmiştim. Aynı düşüncelerimi muhafaza ediyorum, tourbillon düzenekler saatlerin şahıdır ve hepsi birer mekanik sanat eseridir. Sanat eseri olunca da gerekli veya gereksiz oluşu konuyu saptırmaktan öteye gitmez. Tourbillon gerekli bir özellik değildir, sanat insan için ne kadar gerekliyse tourbillon da o kadar gereklidir. Sanat insan için gereklidir diye düşünüyorum. Mekanik saatler de sanat eseridir, tourbillon da çok yararlı/gerekli olmasa da mekanik saatçiliğin uç noktalarından biridir (bir de hareketli figürler barındıran otomat saatler var ki tamamen başka bir disiplin sayılır) hem de salt güzellikten öte bir saat için dakikliğe dönük estetik ihtiyaçları gideren bir sanat eseridir.
Fakat cep telefonundaki saatin dahi yettiği kimi insanlara bu tartışma bile ağır gelir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
http://aydinsaat.com.tr/seikoweb/technology/mechanical/index.html adresinde satılık mekanik saatler mi gösteriliyor? O sayfada ne anlatılıyor anlamadım. Yardımcı olursan sevinirim.
YanıtlaSilEvet, linkini verdiğiniz sayfada Seiko saatlerinden mekanik teknolojiye sahip olanlardan 6R20 ve 6R15 kodlu otomatik mekanizmaların teknik özellikleri anlatılıyor.
YanıtlaSil"Fakat cep telefondaki saatin dahi yettiği insanlara bu tartışma bile ağır gelir. "
YanıtlaSilsondan başlamak lazım aslında bu girdiye. yeni keşfetme imkanım oldu bloğu. bir saat hayranı olarak, mekanik saatlere gıpta ile bakan birine çok hoş bir sevinç oldu bu.
seiko 5 e hayran olan çok gördüm. ağızı açık bakan hatta. lakin daha iyilerini görme imkanı olmayanlara sanırım bir şaheser gelmesi çok normal.
daha buralarda çok görürsünüz beni. görüşmek dileği ile..
emeğinizie sağlık.